“Volem la Brutau per a habitatge social”

La planta de triatge d’escombraries que el Consell Comarcal de la Garrotxa i la Generalitat unilateralment volen instal·lar a Sant Jaume de Llierca continua provocant l’oposició de l’Ajuntament i els naturalistes. El projecte inicial era que la planta s’instal·lés a Can Coma de Baix però es va trobar l’alternativa al polígon industrial de Pla de Politger. Ara, però, quan l’empresa Tallers Vilanova ha decidit ampliar les seves instal·lacions i ocupar el que queda de polígon, el Consell Comarcal i la Generalitat han tornat al projecte inicial. L’Ajuntament manté el contenciós administratiu per evitar-ne la construcció.

Com està ara en aquests moments el tema de la planta de triatge?
Quan Tallers Vilanova, una empresa molt potent de fabricació de maquinària industrial que exporta arreu del món, ens va manifestar la seva voluntat d’ocupar la totalitat del polígon, nosaltres no ens hi vam oposar. A partir d’aquí Sant Jaume de Llierca no té sòl industrial i evidentment la planta ja no s’hi pot fer, allà. El Consell Comarcal va anunciar, just després de les eleccions, ara fa un mes, que manté el pla especial i nosaltres, que no hi estem d’acord, mantenim el contenciós. No és una bona notícia que un jutge que no coneix el territori i la importància de la planta de triatge per a la comarca hagi de decidir si té raó el Consell Comarcal de la Garrotxa o la Generalitat o els veïns de Sant Jaume de Llierca. Suposem que a final d’any tindrem la resolució del jutge.
Vostès què proposen, doncs?
Crec que hauríem de ser capaços de parlar amb tot el territori i trobar entre tots un lloc on instal·lar la planta. Sant Jaume de Llierca és el segon poble més petit de la comarca, no queda sòl industrial i ens neguem rotundament al lloc on volen col·locar-la. Hem d’evitar que els 14 milions d’euros a què la Generalitat s’ha comprès es mantinguin a la Garrotxa.
Com estan les negociacions per comprar la fàbrica Brutau?
La fàbrica és un espai privat de 12.000 m² que està just dins del centre urbà. És un referent per al poble i la comarca i un espai on fa entre 25 i 30 anys que no s’hi fa res. Mantenim reunions amb els propietaris per arribar a un acord. La nostra intenció es poder-la comprar aquest any o a principi del vinent i a partir d’aquí intentar trobar un nou ús perquè sigui meitat pública i meitat privada. És un entorn prou gran per poder-hi fer una cooperativa d’habitatge social, que funciona molt bé a Barcelona. A Sant Jaume tenim problemes d’habitatge perquè hi ha unes mil persones que cada dia hi venen a treballar i moltes han intentat trobar un habitatge de compra o lloguer al poble. I, l’habitatge social, l’hauríem de combinar amb un privat que pugui posar un negoci de restauració o un hotel.
Quins altres projectes tenen sobre la taula?
El centre social. Ja tenim fet el projecte i la inversió és de 300.000 euros. Està enfocat a la gent gran però també és necessari per als joves. Un altre projecte és la segona fase de la zona esportiva. Aquest és un projecte ambiciós perquè són molts diners. L’any passat vam fer la primera fase i aquest any farem una pista esportiva nova i una pista coberta. També està prevista la millora de la xarxa d’aigua al poble. Farem una inversió de 200.000 euros dels quals l’ACA ens subvenciona el 75%. A més, hem acabat les obres de l’escola que els alumnes estrenaran el curs vinent. Hem dotat l’escola amb quatre aules més, una biblioteca i una sala de professors. El projecte, que ha tingut un pressupost de 600.000 euros, ha estat cofinançat entre el Departament d’Ensenyament, que hi ha invertit el 60%, i l’Ajuntament, el 40%.
Diari El Punt