Sant Jaume de Llierca presenta el documental i el projecte LA BRUTAU – Observant la Fàbrica, filar el passat per teixir el futur

Aquest divendres 21 de maig l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ha presentat el documental LA BRUTAU – Observant la Fàbrica, filar el passat per teixir el futur, un audiovisual que tracta sobre la història de la fàbrica tèxtil La Brutau i que ha estat realitzat amb el suport de la Fundació Lluís Coromina.

 L’objectiu del documental és donar conèixer el complex arquitectònic i paisatgístic de la fàbrica, de mane­ra que aquesta sigui reconeguda com a llegat patrimonial, històric i cultural de Catalunya.

LA BRUTAU – Observant la Fàbrica, filar el passat per teixir el futur és un docu­mental que tracta sobre la visió global del passat i el futur de la fàbrica La Brutau des d’una perspectiva cultural, social, econòmica i paisatgística. L’audiovisual compta amb l’aportació vivencial d’antics treballadors de la fàbrica, que donen a conèixer aquesta realitat de la fàbrica des de la seva òptica professional i personal, i del testimoni d’una vintena de personalitats que remarquen la seva importància històrica.

Entre altres testimonis, Joan Nogué catedràtic de Geografia Humana de la Uni­versitat de Girona, parla del concepte de paisatge com a llegat patrimonial i com a interacció clau de la natura i la cultura al llarg de la història, i exposa també que cal tenir en compte els valors tangibles i intangibles a l’hora de definir el futur projecte de La Brutau. Per altra banda, Jaume Perarnau, actual director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, explica que el valor patrimonial industrial de la fàbrica és un important actiu social col·lectiu i contemporani, ja que ha estat creat per la mateixa gent del poble.

El documental també compta amb la participació de l’actual alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, que manifesta l’interès de recuperar els gairebé 17.000m2 de patrimoni de l’immoble i donar-li un nou ús, amb l’objectiu de convertir-lo en un espai de referència i un motor de desenvolupament de la zona, tal com ho havia estat en el passat.

Per tal de donar a conèixer el projecte de La Brutau, ahir a la tarda es va fer una presentació a l’exterior de la mateixa fàbrica amb l’assistència d’una cinquantena de representants de la societat civil i d’administracions públiques. L’acte de presentació del documental va comptar, també, amb una visita guiada pels exte­riors de la fàbrica i la possibilitat de gaudir d’unes escultures de l’artista Raquel Cohen exposades per a l’ocasió i cedides per la Fundació Lluís Coromina.

Segons Jordi Cargol, alcalde del municipi, La Brutau és passat, és present i, també  ÉS I SERÀ futur. Aquest futur s’emmarca conceptualment en l’Observatori del Benestar on l’espai bressol sensorial, l’observatori de la bellesa, el laboratori creatiu holístic, l’ecosistema biocreatiu, el jardí botànic i el circuit d’aigües hi han de tenir un paper clau. Cargol va afegir que “en el projecte de La Brutau on les persones són l’eix central i el seu benestar la raó d’existir.”

Fotografia de Pere Duran
Fotografia de Pere Duran