Els infants i joves de Sant Jaume gaudeixen intensament de l’estiu cuidant el poble i descobrint La Garrotxa

Valoració molt positiva del funcionament de la “Brigada Jove”

En tan sols quatre setmanes els participants d’aquesta activitat d’estiu han deixat la seva empremta als carrers i l’entorn del municipi.

Adequació del mobiliari urbà, pintat de diferents punts del municipi, condicionament de tanques trencades, neteja de la plaça major, ajudar en la logística de preparació de la festa major… Aquestes són només algunes de les actuacions que han dut a terme del 5 al 30 de juliol els membres de l’anomenada ‘Brigada Jove’ de Sant Jaume de Llierca, un projecte impulsat des de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i el Consell Comarcal de la Garrotxa que té per objectiu realitzar tasques de voluntariat en diferents serveis municipals, tot aprenent a respectar l’entorn i treballant en equip.

Un cop transcorreguts aquestes quatre setmanes de treball d’aquest jove equip al servei del municipi, l’Ajuntament fa una valoració molt positiva no només de les tasques dutes a terme, sinó també de l’interès i implicació que han demostrat, dia a dia, els participants al programa. Joan Soler, regidor de joventut, explica que “l’equip, format per nou joves i dos monitors, ha efectuat tasques de manteniment a l’espai públic de Sant Jaume i, per tant, són treballs de veritable utilitat per al municipi”. En aquest sentit, Soler afegeix que “aquesta característica fa que el programa sigui una fórmula d’èxit, fent sentir als participants que estan fent una aportació valuosa i reconeguda”.

La ‘Brigada Jove’ ha donat als joves l’oportunitat de viure en primera persona la responsabilitat i les obligacions pròpies d’ajudar en el mantinent del poble a més de la realització d’activitats lúdiques com ha estat anar a la piscina o la realització de diferents tallers de gestió emocional, tot en un context guiat per a professionals per tal que els joves adquirissin hàbits de treball que els resultaran útils de cara al futur.

Jordi Cargol, alcalde del municipi, ha felicitat els joves participants en el programa “per la seva actitud, interès i esforç que estan fent des del primer dia i pels bons resultats, que ja són notoris al poble”.

 

Casal de joves itinerant: una molt bona experiència

El Casal de Joves itinerant s’ha portat a terme des del 28 de juny i fins el 30 de juliol amb una proposta d’activitats adaptada a les actuals mesures d’higiene i seguretat per tal de garantir la prevenció davant el Covid-19. Aquest ha estat organitzat per l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca i el Consell Comarcal de la Garrotxa i gestionat per l’empresa Quiràlia.

Enguany, donada la situació d’excepcionalitat, s’ha fet una aposta per oferir una programació d’activitats que ha combinat diferents estils i formats, com ara tallers, jocs, gimcanes o sortides, prioritzant sempre els espais exteriors i en contacte amb la natura. En són exemple activitats com la piscina o excursions realitzades entre els municipis de Sant Jaume de Llierca, Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts.

Cal esmentar que han estat els propis joves els que, conjuntament amb l’equip d’educadors, han decidit gran part de les activitats a realitzar a partir de les seves inquietuds i motivacions.

Enguany han gaudint 21 joves de 6è de primària i 1r d’ESO, d’una gran oferta d’activitats on s’ha prioritzat espais adequats i segurs de lleure, de relació entre iguals i treballat diferents tallers per poder respondre a les necessitats d’oci i gestió emocional d’aquests joves participants.

El fet de que el casal fos itinerant ha possibilitat que els joves dels tres municipis hagin descobert nous indrets de la comarca, afavorint el companyerisme i la cohesió social.

La regidora de cultura, participació ciutadana i educació, Lourdes Barris, ha refermat “la importància de mantenir una oferta de lleure potent, participativa i variada després d’un any complicat a causa de la pandèmia”. “En aquest sentit, un dels principals objectius fixats per l’Ajuntament i el Consell ha estat la realització de més activitats a l’exterior  accentuant la gestió emocional dels infants davant una pandèmia que ha marcat limitacions en molts aspectes de la vida”, afegeix Barris.

Lourdes Barris, conclou que “el casal de joves itinerant ha estat una experiència nova. Des de les famílies i l’Ajuntament es valora molt positivament aquesta nova experiència del casal de joves itinerant, és per aquest motiu que des de l’Ajuntament treballarem i apostarem per repetir-la l’any vinent i, si és possible, que encara més famílies s’animin a participar-hi”.

 

Aquest estiu els més menuts del poble reaprenen amb en Rò-ViD al Casal d’estiu

Durant aquests dies ens hem familiaritzat amb l’estampa de grups d’infants, amunt i avall, pels diferents carrers i indrets del poble. Són els participants del Casal d’Estiu organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i el Consell Comarcal de la Garrotxa i gestionat per l’empresa Quiràlia del 28 de juny al 30 de juliol, amb un gran èxit de participació.

Aquesta vegada, el casal ha aplegat al voltant de 45 infants que, durant cinc setmanes, han gaudit d’un ampli ventall d’activitats: tallers, jocs d’aigua, gimcanes, sortides a la piscina, , activitats d’aventura, excursions per conèixer l’entorn; a càrrec de monitors titulats i adequades a les diferents edats dels participants.

La festa de l’escuma a l’escola Les Escomes i i l’acampada noctura han estat les principals novetats de l’edició d’enguany, juntament, amb el taller de robòtica que han impartit eals infants del casal d’estiu.

En Rò-ViD! Un robot, ple de vida divertit i simpàtic però un xic desorientat, ha sigut la principal novetat d’aquest any. Aquest personatge ha donat als més menuts una oportunitat per a reaprendre, per a tornar-se a programar dotant-nos d’eines, recursos i estratègies que els permetin avançar per aquest món, ja de per sí complex, i des de fa uns quinze mesos absolutament trastocat. Així doncs, durant les diverses setmanes de casal en Rò-ViD ha guiat els infants per un munt d’aventures, experiències i vivències que els ha portat a aprendre aspectes nous relacionats amb les emocions, la ciència, l’entorn proper, les relacions humanes, l’activitat física i esportiva, la capacitat de decidir, entre altres.

Segons Jordi Cargol, alcalde del municipi, “aquest casal és una alternativa de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca per als infants que, després d’un intens any acadèmic, poden dedicar els seus matins a l’oci i la diversió en estat més pur; compartint experiències mitjançant una programació d’activitats engrescadora pensada per afavorir la socialització i el desenvolupament de les capacitats creatives dels que hi participen”.

Clica aquí per veure l’àlbum de fotos de totes les activitats d’aquest estiu dels infants i joves de Sant Jaume de Llierca