El Pla de l’Estany buscarà una alternativa a la planta de triatge de la Garrotxa

El Con­sell del Pla de l’Estany, res­pon­sa­ble de l’abo­ca­dor comar­cal, s’haurà de replan­te­jar l’ús de la planta de trac­ta­ment de resi­dus de Sant Jaume de Lli­erca, atesa la incer­tesa que plana sobre la cons­trucció d’aquest equi­pa­ment que hau­ria de donar ser­vei tant a la Gar­rotxa com al Pla de l’Estany. El con­se­ller de Medi Ambi­ent en fun­ci­ons, Josep Antoni Ramon, va mani­fes­tar ahir la seva pre­o­cu­pació perquè l’any vinent ja serà obli­ga­tori que les dei­xa­lles siguin trac­ta­des abans d’entrar-les als abo­ca­dors.

Les alter­na­ti­ves

“Vam pen­sar a fer ser­vir la planta de Sant Jaume perquè és la que tindríem més a la vora i, per tant, la que ens supo­sa­ria menys des­pesa de trans­port, però és clar que hem de repen­sar-ho i estu­diar dur-ho a un altre lloc”, va mani­fes­tar. Les alter­na­ti­ves podrien ser les plan­tes de trac­ta­ment de Llo­ret i de Pedret i Marzà, que són més lluny i per tant impli­ca­rien un enca­ri­ment del trans­port. L’any pas­sat es van entrar prop de 16.000 tones a l’abo­ca­dor comar­cal de Puig­pal­ter (Banyo­les), de les quals 6.600 cor­res­po­nien a la reco­llida selec­tiva.

Una incògnita

La cons­trucció de la planta de Sant Jaume de Lli­erca, impul­sada per la Gene­ra­li­tat i el Con­sell de la Gar­rotxa, està en un punt mort perquè s’està pen­dent de la decisió que pren­gui el jut­jat con­tenciós admi­nis­tra­tiu sobre la lega­li­tat del pla espe­cial urbanístic del lloc on volen aixe­car les ins­tal·laci­ons. A l’ens comar­cal gar­rotxí van adme­tre la set­mana pas­sada que no es dis­posa de cap alter­na­tiva si final­ment el jut­jat diu que no es pot fer a l’espai pre­vist.

L’Ajun­ta­ment de Sant Jaume i l’Asso­ci­ació de Natu­ra­lis­tes de Girona van enge­gar un pro­ce­di­ment con­tenciós admi­nis­tra­tiu perquè con­si­de­ra­ven que el lloc ele­git, Can Coma de Baix, no és l’apro­piat. Fa dos anys es va acor­dar fer la planta al polígon indus­trial del Pla de Polit­ger sud –a tocar de Can Coma de Baix– però poste­ri­or­ment es va des­car­tar perquè una empresa de molta enver­ga­dura neces­sita aquells ter­renys del polígon per engran­dir la seva fac­to­ria.

Ampli­ació de Puig­pal­ter

D’altra banda, l’abo­ca­dor del Pla de l’Estany s’ampliarà pro­pe­ra­ment amb la cons­trucció d’un ter­cer vas o dipòsit. Les obres tenen un pres­su­post de 2,5 mili­ons d’euros, que cobreix l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya. El con­se­ller de Medi Ambi­ent en fun­ci­ons espera que els tre­balls comen­cin aviat, ja que les ins­tal·laci­ons estan arri­bant al límit de la seva capa­ci­tat.

LA XIFRA

16.000
tones
de deixalles van entrar l’any passat a l’abocador comarcal del Pla de l’Estany.

LA FRASE

Vam pensar a fer servir la planta de Sant Jaume perquè és la que tindríem més a la vora
Josep Antoni Ramon
CONSELLER DE MEDI AMBIENT EN FUNCIONS DEL PLA DE L’ESTANY

Inversions en equipaments informàtics i vehicles

En el darrer ple d’aquest mandat, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany va aprovar una modificació de crèdit que permetrà afegir a les inversions d’aquest any 190.000 euros. Aquesta quantitat prové del romanent del tancament de l’exercici de l’any passat, que es va tancar amb un superàvit de prop d’1,7 milions. El seu destí seran inversions financerament sostenibles, bàsicament, la millora de programes informàtics, l’adquisició d’un vehicle adaptat i un altre de recollida de residus verds que faran servir els treballadors usuaris del centre especial de treball El Puig.

En la mateixa sessió es va donar llum verd a les bases reguladores d’ajuts econòmics individuals per als menjadors i els desplaçaments escolars. L’àrea de Benestar Social es cuidarà de seleccionar les famílies que hi tenen dret i de tramitar les ajudes.

Diari El Punt